Θρησκεία

Εκκλησίες-Ξωκλήσια

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος είναι κατάσπαρτη με εκκλησιές. Όχι μια, δυο μα πάνω από ογδόντα εκκλησιές και ξωκλήσια ύψωσε με κόπο και πίστη ο θρησκευόμενος λαός του νησιού. Πολλές είναι πραγματικά μοναδικές για την αρχιτεκτονική τους αξία, τα τέμπλα και τις εικόνες τους. Οι περισσότερες από τις παλιές εκκλησίες της Κιμώλου είναι κτίσματα του ΙΣΤ’ και του ΙΖ’ αιώνα και όπως αναφέρουν οι περιηγητές της ίδιας περιόδου, οι ναοί της Κιμώλου είχαν καμπάνες. Οκτώ εκκλησίες προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μία, η Γέννηση του Χριστού (1592) βρίσκεται στο Μέσα Κάστρο, έξη περιμετρικά του Κάστρου, Χρυσόστομος, Παναγιά του Κονόμου, Ταξιάρχες, Χρυσοπηγή, Σωτήρα, Άγιοι Ανάργυροι και μία, Παντοκράτορας, στο Ξαπλοβούνι.

Κατεβάστε το έντυπο με τις εκκλησίες της Κιμώλου σε μορφή pdf εδώ.

Μητροπολιτικός Ναός

Στην κορωνίδα των εκκλησιών της Κιμώλου βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Μητροπολιτικός Ναός, της Παναγία της Οδηγήτριας που είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει 21 Νοέμβρη, στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1867 και 1874 με την προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του νησιού που, με ζήλο, δούλευαν για το μεγάλο αυτό έργο επί 7 χρόνια, αφιλοκερδώς. Μεταξύ των πολλών, παλαιών και ωραίων εικόνων, ωραιότερη είναι η εικόνα της Παναγίας «Οδηγήτριας» που η τέχνη της ανάγεται στους παλαιολόγειους χρόνους (15ος αιώνας) και πιθανότατα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη. Ο καλλιτεχνικός πλούτος της «Παναγιάς» είναι εντυπωσιακός και για να τον χαρεί κανείς πρέπει να της αφιερώσει αρκετό χρόνο. Ο υμνητής της Ορθοδοξίας, λογοτέχνης και μεγάλος μας αγιογράφος Φώτης Κόντογλου αφιέρωσε στην εκκλησία και στην Κίμωλο αρκετό χρόνο (Φ. Κόντογλου, Ταξίδια, εκδ. Αστήρ, δ΄ έκδοση 1992) και φιλοτέχνησε στο τέμπλο της «Παναγιάς» δύο εικόνες: την Αγία Ευγενία και τον Άη Γιώργη καβαλάρη.

Οσία Μεθοδία

Από υπακοή στη θέλησή των γονέων της παντρεύτηκε ένα Χιώτη ναυτικό ο οποίος λίγο καιρό μετά το γάμο ναυάγησε και πνίγηκε στις ακτές της Μικράς Ασίας. Τότε η Ειρήνη ένοιωσε πώς αυτή ήταν η ώρα της θείας κλήσεως γι’ αυτήν.

Εκάρη μοναχή, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Σύρου Μεθόδιο και έλαβε το όνομα Μεθοδία. Από τότε πέρασε τη ζωή της ακολουθώντας με πίστη και αφοσίωση τους κανόνες του μοναχισμού κλεισμένη στο ερημικό κελί της, στο Μέσα Κάστρο, πλάι στον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού.
Με εξαίρεση την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ο εγκλεισμός της ήταν πλήρης, το κελί της ήταν αληθινό ιερό διδασκαλείο όχι μόνο για τις Κιμωλιάτισσες αλλά και για γυναίκες που έρχονταν από άλλα νησιά έχοντας μάθει για την Οσία με σκοπό να ωφεληθούν πνευματικά απ’ τη διδαχή της, να ανακουφιστούν από τα βάσανα της ζωής και να αντλήσουν απ’ την αστέρευτη πηγή της πίστης, κουράγιο και θέληση, αγάπη, εγκαρτέρηση και θάρρος.
Στις 5 Οκτωβρίου 1908 η «Χριστοφόρα» οσία Μεθοδία παρέδωσε το πνεύμα.
Στις 15 Αυγούστου 1946 οι συμπατριώτες της συνέταξαν και υπέγραψαν ομολογία με την οποία αναγνώριζαν την Οσία «πολιούχο και κηδεμόνα της νήσου και μεγάλη αυτών ευεργέτιδα».

Το 1962 στη θέση του ερειπωμένου κελιού της χτίστηκε μικρή εκκλησία που τιμάται και στο όνομα της Παναγίας Ελεούσας.
Η επίσημη αγιοποίησή της έγινε  από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 17 Ιουνίου 1991.
Στις 5 Οκτωβρίου 1991, ημέρα εκδηλώσεων για την επίσημη ανακήρυξή της σε Οσία, τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται πλέον στην «Παναγιά», τον Μητροπολιτικό  Ναό, ιερό και συγκινητικό προσκύνημα για κάθε πιστό χριστιανό.

Η μνήμη της εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.

Εορτές

Οι σπουδαιότερες θρησκευτικές εορτές είναι:

21 Νοεμβρίου. Τα Εισόδια της Θεοτόκου.
Γιορτάζει η Παναγιά, η προστάτιδα του νησιού, ο Μητροπολιτικός ναός και οι «όπου γης» Κιμωλιάτες.

15 Αυγούστου. Η Κοίμηση της Θεοτόκου.
Ο εορτασμός ξεκινά από την 1η Αυγούστου με καθημερινές, εσπερινές παρακλήσεις στον μητροπολιτικό ναό της Παναγιάς. Παραμονή και ανήμερα της εορτής, ακολουθείται ένα ιδιαίτερο τυπικό που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στο νησί.

5 Οκτωβρίου. Η μνήμη της Οσίας Μεθοδίας, της Κιμωλιάτισσας Αγίας.

 

Όποτε κι αν βρεθείτε στην Κίμωλο, σύμφωνα και με το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας, θα έχετε την ευκαιρία να συνεορτάσετε με τους κατοίκους της στις εκκλησίες και τα ξωκλήσια του νησιού.