Κίμωλος Λαδένια

ΚΙΜΩΛΟΣ: ΛΑΔΕΝΙΑ

Υλικά:

  • 500γρ αλεύρι
  • μαγιά νωπή (20γρ) ή ξερή (1 φακελάκι)
  • 2- 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό χλιαρό (40ºC)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι ντομάτα και κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, αρκετά για να  καλύψουν την επιφάνεια του ταψιού
  • 4 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο αλάτι

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά με τρεις κουταλιές αλεύρι σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να κάνει φουσκάλες, (περίπου 20΄). Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση, όπου αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς και το μισό κουταλάκι αλάτι. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το νερό ζυμώνοντας έτσι ώστε να έχει πιεί το προηγούμενο πριν προσθέσουμε κι άλλο. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν είναι απαλή και ξεκολλάει από τα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να ανέβει (40 – 45΄). Ζυμώνουμε ζωηρά να ξεφουσκώσει η ζύμη. Λαδώνουμε πλούσια ένα ταψί (ή δύο, αν δεν είναι μεγάλα) και βάζουμε τη μπάλα της ζύμης στη μέση. Ανοίγουμε σιγά – σιγά με τα δάχτυλα να απλώσει σε λεπτό στρώμα στο ταψί και πάνω στη ζύμη μοιράζουμε ομοιόμορφα ντομάτες και κρεμμύδια, πιέζοντας λίγο. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι, ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε να ανέβει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 – 250ºC (περίπου 35 – 40΄).
Σημειώσεις Μπορούμε να πάρουμε ζυμάρι έτοιμο από το φούρνο Όταν δεν υπάρχουν φρέσκες ντομάτες, γίνεται και με σπιτικό πελτέ. Προσοχή στο αλάτι, αν είναι αλμυρός. Μπορούμε να κάνουμε τη ζύμη πολύ λεπτή ή πιο χοντρή, όπως μας αρέσει καλύτερα.

Καλή όρεξη!