Μητροπολιτικός Ναός

Category
Αξιοθέατα
About This Project

Στην κορωνίδα των εκκλησιών της Κιμώλου βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Μητροπολιτικός Ναός, της Παναγία της Οδηγήτριας που είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει 21 Νοέμβρη, στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1867 και 1874 με την προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του νησιού που, με ζήλο, δούλευαν για το μεγάλο αυτό έργο επί 7 χρόνια, αφιλοκερδώς.
Μεταξύ των πολλών, παλαιών και ωραίων εικόνων, ωραιότερη είναι η εικόνα της Παναγίας «Οδηγήτριας» που η τέχνη της ανάγεται στους παλαιολόγειους χρόνους (15ος αιώνας) και πιθανότατα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη.
Ο καλλιτεχνικός πλούτος της «Παναγιάς» είναι εντυπωσιακός και για να τον χαρεί κανείς πρέπει να της αφιερώσει αρκετό χρόνο.
Ο υμνητής της Ορθοδοξίας, λογοτέχνης και μεγάλος μας αγιογράφος Φώτης Κόντογλου αφιέρωσε στην εκκλησία και στην Κίμωλο αρκετό χρόνο (Φ. Κόντογλου, Ταξίδια, εκδ. Αστήρ, δ΄ έκδοση 1992) και φιλοτέχνησε στο τέμπλο της «Παναγιάς» δύο εικόνες: την Αγία Ευγενία και τον Άη Γιώργη καβαλάρη.