Οσία Μεθοδία

Category
Αξιοθέατα
About This Project

Γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1861 στην Κίμωλο και ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά μιας θεοσεβούμενης οικογένειας. Βαπτίσθηκε Ειρήνη και από πολύ νεαρή ηλικία ξεχώριζε για την ευσέβεια, τη σεμνότητα και την αγάπη της προς την Εκκλησία.
Από υπακοή στη θέλησή των γονέων της παντρεύτηκε ένα Χιώτη ναυτικό ο οποίος λίγο καιρό μετά το γάμο ναυάγησε και πνίγηκε στις ακτές της Μικράς Ασίας. Τότε η Ειρήνη ένοιωσε πώς αυτή ήταν η ώρα της θείας κλήσεως γι’ αυτήν.
Εκάρη μοναχή, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Σύρου Μεθόδιο και έλαβε το όνομα Μεθοδία. Από τότε πέρασε τη ζωή της ακολουθώντας με πίστη και αφοσίωση τους κανόνες του μοναχισμού κλεισμένη στο ερημικό κελί της, στο Μέσα Κάστρο, πλάι στον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού.
Με εξαίρεση την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ο εγκλεισμός της ήταν πλήρης, το κελί της ήταν αληθινό ιερό διδασκαλείο όχι μόνο για τις Κιμωλιάτισσες αλλά και για γυναίκες που έρχονταν από άλλα νησιά έχοντας μάθει για την Οσία με σκοπό να ωφεληθούν πνευματικά απ’ τη διδαχή της, να ανακουφιστούν από τα βάσανα της ζωής και να αντλήσουν απ’ την αστέρευτη πηγή της πίστης, κουράγιο και θέληση, αγάπη, εγκαρτέρηση και θάρρος.
Στις 5 Οκτωβρίου 1908 η «Χριστοφόρα» οσία Μεθοδία παρέδωσε το πνεύμα.
Στις 15 Αυγούστου 1946 οι συμπατριώτες της συνέταξαν και υπέγραψαν ομολογία με την οποία αναγνώριζαν την Οσία «πολιούχο και κηδεμόνα της νήσου και μεγάλη αυτών ευεργέτιδα».
Το 1962 στη θέση του ερειπωμένου κελιού της χτίστηκε μικρή εκκλησία που τιμάται και στο όνομα της Παναγίας Ελεούσας.
Η επίσημη αγιοποίησή της έγινε  από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 17 Ιουνίου 1991.
Στις 5 Οκτωβρίου 1991, ημέρα εκδηλώσεων για την επίσημη ανακήρυξή της σε Οσία, τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται πλέον στην «Παναγιά», τον Μητροπολιτικό  Ναό, ιερό και συγκινητικό προσκύνημα για κάθε πιστό χριστιανό.
Η μνήμη της εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.