Κίμωλος Τυρένια

ΚΙΜΩΛΟΣ: ΤΥΡΕΝΙΑ

Υλικά:

  • Ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι (κοφτό)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό (30°C) όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη
  • Γέμιση
  • 750 γρ. Φρέσκια, κιμωλιάτικη μανούρα
  • 2 -3 αυγά – πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια γουβίτσα. Εκεί προσθέτουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό, να γίνει σαν κουρκούτι. Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι από πάνω και περιμένουμε 10 – 20 λεπτά να κάνει φουσκαλίτσες.

Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε κάθε φορά λίγο νερό, πάντα ζυμώνοντας, ώστε να έχει πιεί το προηγούμενο πριν προσθέσουμε κι άλλο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα.

Βάζουμε στις παλάμες μας λίγο λάδι και αλείφουμε τη ζύμη.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για μισή ώρα περίπου.

2. Λιώνουμε το τυρί με τα δάχτυλα ή στο μίξερ (χαμηλή ταχύτητα) και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και ένα – ένα τα αυγά.

Προσοχή: μπορεί να χρειαστούμε περισσότερα ή λιγότερα αυγά. Σκοπός μας είναι να πάρουμε ένα μείγμα που μόλις να μην πέφτει από το κουτάλι. Αφού προσθέσουμε ένα αυγό, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε την πυκνότητα με το κουτάλι και μετά προσθέτουμε το επόμενο, αν χρειάζεται.

3. Αλευρώνουμε τον πάγκο που θα δουλέψουμε. Ζυμώνουμε τη ζύμη ζωηρά, ώστε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε κομμάτια περίπου στο μέγεθος μέτριου λεμονιού. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με αλευρωμένο πλάστη σε φύλλο τετράγωνο, πάχους ½ εκατοστού περίπου και απλώνουμε στη μέση του λίγη γέμιση (πάχους ½ εκατοστού) , έτσι ώστε να απέχει από τις άκρες του περίπου 1 ½ εκατοστό.

Διπλώνουμε τα περιθώρια της ζύμης πάνω από τη γέμιση, ώστε να μείνει το κέντρο ανοιχτό και πιέζουμε τις τέσσερις γωνιές να κολλήσουν καλά. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα αφήνοντας μεταξύ τους 2-3 πόντους κενό.

4. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο περίπου στους 200 – 220 βαθμούς. Χρειάζονται περίπου 40΄για να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν, οπότε είναι έτοιμες και μοσχοβολάνε.

Μικρά μυστικά: α) Η κιμωλιάτικη, φρέσκια μανούρα είναι το μόνο τυρί που θα σας δώσει την υπέροχη γεύση και το άρωμα μιας αυθεντικής τυρένιας. Μπορείτε πάντα να την παραγγείλετε και να σας έρθει από τα κρεοπωλεία του νησιού.

Αν όμως δεν μπορείτε να βρείτε, φτιάξτε ένα μείγμα από εξαιρετικής ποιότητας μαλακή φέτα με ανθότυρο που θα αναμείξετε πολύ καλά.

β) Μπορείτε να “αλευρώσετε” τον πάγκο εργασίας και τη ζύμη με κορν φλάουρ αντί για αλεύρι.

γ) Επειδή το αλεύρι, το τυρί και τα αυγά είναι φυσικά υλικά και όπως είναι φυσικό οι ιδιότητές τους διαφέρουν κάθε φορά, γι αυτό οι ποσότητες νερού, αυγών είναι ενδεικτικές. Την πρώτη φορά δουλεύουμε προσεκτικά. Τις επόμενες, θα τις φτιάχνετε με κλειστά μάτια.

Καλή απόλαυση!